Življenje z luskavico

Luskavica lahko vpliva na številne vidike življenja in včasih poslabša telesno in emocionalno zdravje bolnikov.

Spodaj boste našli informacije o splošnem zdravju ljudi s  luskavico.

Prehrana in luskavica

Zdrava, uravnotežena prehrana je koristna za splošno zdravje vsakogar. Pri bolnikih s luskavico pa imata dieta in gibanje še posebej ugoden učinek. Zakaj?

 • Po podatkih National Psoriasis Foundation pri bolnikih s preveliko telesno maso – še zlasti, če gre že za debelost – bolj verjetno, da se bo luskavica pojavila v hudi obliki.

Lačni zdrave prehrane?

Vsi vemo, da je zdrava prehrana koristna, toda laže je reči kot storiti. Želite vedeti, kako zdravo jeste? Poskusite voditi prehranski dnevnik. Če boste ugotovili, da ne jeste tako zdravo, kot bi želeli, zamenjajte nekatera živila z bolj zdravimi.

Preverite v spodnjih seznamih, katere dejavnike je treba upoštevati pri zdravi prehrani.

Priporoča se več:

 • sadja in zelenjave
 • polnozrnatih žitaric
 • mlečnih izdelkov z majhno vsebnostjo maščob
 • pustega mesa in rib

Priporoča se manj:

 • rdečega mesa
 • polnomastnih mlečnih izdelkov
 • rafiniranih in predelanih živil
 • alkohola

Nekateri ljudje potrebujejo zaradi svojega zdravstvenega stanja drugačno prehrano. Pred vsako spremembo prehrane se je potrebno pogovoriti z zdravnikom.

Stres in luskavica

Stres je pogost sprožilec luskavice. Toda kako se stresu izogniti, če pa je stresno že dejstvo, da imate luskavico?

Stresu se ne morete vedno izogniti, lahko pa se ga zavedate. O tem, kako najbolje obvladati stres in luskavico, se je najbolje pogovoriti s svojim zdravnikom.

Odkrijte, kaj povzroča stres

Če boste poznali dejavnike stresa,  ki so pri povzročili ponoven zagon bolezni, se jim lahko ne le izognete, ampak bolje obvladate.

 • Vzemite si čas za sprostitev

Laže je reči kot storiti, toda sprostitev je pomembna. Tehnike, kot so joga, meditacija in vaje z globokim dihanjem, lahko pri nekaterih ljudeh zmanjšajo stres. O tehnikah sproščanja se je priporočljivo pogovoriti z zdravnikom.

 • Odprite se

Če občutja skrivate, se stres poveča, zato se lahko simptomi luskavice poslabšajo. O luskavici je treba govoriti odprto in iskreno, še posebej z zdravnikom. Pomembno je, da zdravnik ve, kako luskavica na bolnika vpliva.

Je oblačenje za vas stresno?

Ljudje s luskavico izbirajo oblačila z mislijo na marsikaj, ne le na to, ”kako so videti”. Kako se modno obleči in dobro počutiti, če vas skrbi, kako boste skrili zaplate in luščečo se kožo? Ponujamo vam nekaj nasvetov o tem, kako se obleči, če imate luskavico.

 • Izogibajte se temnih, enotnih barv

Temne, enotne barve luščenja ne prikrijejo najbolje. Izberite večbarvna oblačila ali vzorce, na primer črte ali vzorec ribje kosti.

 • Odločajte se za mehke tkanine

Tkanine, kot je mehek bombaž, imajo blagodejen učinek na koži in ne praskajo. Ne izbirajte blaga, ki praska, na primer volne in nekaterih vrst sintetičnih tkanin. Takšne tkanine lahko imajo dražeč učinek.

 • Dihajte

Številnim ljudem s luskavico je poleti zaradi luščečih se zaplat neprijetno v kratkih hlačah ali kratkih rokavih. Toda pokrivanje prizadetih predelov lahko stanje poslabša, ker lahko ima znojenje nanje dražeč učinek. Oblecite ohlapna oblačila, ki kože ne drgnejo in izbirajte novejše tkanine, ki dihajo, so mehke in odvajajo vlago s telesa.

Vodite dnevnik o prehrani

Čeprav ni znanstvenih dokazov o povezavi med hrano in luskavico, številni bolniki menijo, da njihove simptome luskavice sproži hrana. Vodenje dnevnika o prehranskih sprožilcih lahko koristi pri pogovoru z zdravnikom.