Zdravila za luskavico

Luskavica je kronična bolezen, a jo je danes mogoče učinkovito obvladovati.

Namen zdravljenja luskavice z zdravili je zmanjšati simptome in obvladovati vnetne procese v telesu. Zdravila tako pomagajo odstranjevati luske, gladiti kožo, upočasniti pretirano nastajanje kožnih celic ali zaustaviti vnetni proces.

Vsa zdravila niso učinkovita pri vseh ljudeh. Zdravilo, ki pri eni osebi dobro učinkuje, je lahko pri drugi neučinkovito. Koža lahko postane sčasoma proti nekaterim zdravilom odporna. Zato je tako pomembno, da z dermatovenerologom sodelujete in skupaj z njim najdete ustrezno zdravilo.

Pomembno je, da luskavico odkrijemo čim prej in jo začnemo zdraviti. Zdravljenje je odvisno od vrste in resnosti bolezni ter od tega, katere telesne predele je prizadela. Če so simptomi zelo resni ali se telo ni dobro odzivalo na prejšnja zdravljenja, zdravnik splošne medicine bolnika napoti k dermatovenerologu (specialistu za kožne bolezni). Kako močno luskavica ovira vaše življenje, pa lahko preverite tudi z vprašalnikom.

Luskavico se zdravi na stopenjski način, ki zajema več faz glede na stopnjo težavnosti bolezni.

luskavica_zdravljenje_shema1

Topično lokalno zdravljenje

Kreme ali mazila (topikalna zdravila) se nanaša na prizadete predele kože in delujejo neposredno na kožni površini. Običajno so to prva zdravila za luskavico.

Fototerapija

Pri fototerapiji ali zdravljenju s svetlobo kožo izpostavijo umetni ultravijolični svetlobi. Zdravljenje predpiše zdravnik, izvajajo pa ga v zdravniški ambulanti. Včasih predpiše zdravnik fototerapijo v kombinaciji z zdravili v obliki tablet ali krem (topikalnih zdravil).

Sistemsko zdravljenje

Sistemska zdravila so v obliki tablet ali injekcij. Delujejo od znotraj navzven in jih predpiše zdravnik.
Vrsta sistemskih zdravil so tudi biološka zdravila, s katerim zdravijo zmerno do hudo luskavico. Biološka zdravila bolniki prejemajo v obliki injekcij ali infuzij.