Zdravljenje psoriatičnega artritisa

Psoriatični artritis je kronična bolezen, ki obolele spremlja vse življenje. Z zdravili, ki so danes na voljo, jo lahko zadovoljivo umirimo in zavremo njeno napredovanje. Pomembno je vedeti, da pri vseh obolelih ni mogoče uporabiti enakega načina zdravljenja. Včasih je treba poskusiti več metod in zdravil, da se najde terapija, ki učinkuje.

Zgodnje odkrivanje je ključno

Psoriatinega artritisa še ni mogoče pozdraviti, na voljo pa so različni načini zdravljenja, ki odpravijo bolečine uspešno ter zmanjšajo oteklino in vnetje sklepov. Zgodnja diagnoza je ključna za preprečevanje ali omejitev obsežnih okvar sklepov in invalidnosti, ki se lahko pojavijo pri napredovali bolezni.

Zdravljenje psoriatičnega artritisa in luskavice

V primeru zdravljenja luskavice s kremami (topikalnimi zdravili) ali fototerapijo, je ob diagnozi psoriatičnega artritisa najverjetneje potrebno spremeniti zdravljenje, zato je posvet z zdravnikom nujen. Nadaljnje zdravljenje bo odvisno od tega, kako hude oblike je psoriatični artritis. Nekatere oblike zdravljenja, na primer s sitemskimi zdravili (zdravila v obliki tablet ali injekcij), so učinkovita tudi pri zdravljenju psoriatičnega artritisa in učinkujejo tako na kožo, kot na sklepe.

Seznanite se z različnimi načini zdravljenja, ki so opisani v nadaljevanju, in vprašajte svojega dermatologa, ali je kateri od načinov primeren tudi za vas. Dermatolog vas bo (ob sumu na psoriatični artritis) napotil k revmatologu, zdravniku specialistu za bolezni sklepov, mišic in kosti.

Za zdravljenje psoriatičnega artritisa je na voljo več vrst zdravil, ki jih zdravnik revmatolog predpiše glede na to, kako hudo obliko bolezni ima posameznik.

Psoriatični artritis lahko zdravimo na več načinov:

  • Nesteroidni antirevmatiki (NSAR): zdravila, ki zmanjšujejo vnetje, bolečine in togost pri blagih oblikah psoriatičnega artritisa. Nekatera predpiše zdravnik, druga pa so na voljo v prosti prodaji.
  • Imunomodulirajoča zdravila (DMARD): ta zdravila so namenjena za zdravljenje hujših simptomov. Lahko upočasnijo ali omejijo vnetni proces, ki povzroča okvaro sklepov, in zmanjšajo bolečine in vnetje. So sistemska zdravila v obliki tablet ali injekcij. Biološka zdravila bolniki prejemajo v obliki injekcij ali infuzij, tradicionalna sistemska zdravila pa so v obliki tablet.
  • Lokalne steroidne injekcije: Če je prizadetih malo sklepov, je mogoče simptome odpraviti tudi z injekcijami steroidov v sklepe.