Vzroki psoriatičnega artritisa

Vzroki psoriatičnega artritisa še niso znani in raziskani, vendar gre najverjetneje (tako kot pri luskavici) za zapleteno medsebojno delovanje 3 dejavnikov:

  • Imunskega sistema
  • Genetskih dejavnikov
  • Dejavnikov okolja

Dejavniki tveganja za pojav psoriatičnega artritisa so:

  • Luskavica (psoriaza) je največji dejavnik tveganja za pojav psoriatičnega artritisa, še zlasti če so prizadeti tudi nohti
  • Družinska nagnjenost: številni bolniki s psoriatičnim artritisom imajo ožje sorodstvo (starše, brate, sestre) s to boleznijo
  • Starost med 30 in 55 let: takrat ljudje najpogosteje zbolijo

Vnetje, ki ga povzroča imunski sistem

Bolečino in otekanje sklepov povzroča vnetje zaradi nenormalnega odziva imunskega sistema. Ta pomotoma napade zdrave celice in tkiva, podobno kot pri obrambi pred okužbo, kar povzroči vnetje sklepov.

Genetski in dejavniki iz okolja

Ni še povsem raziskano, kaj povzroči nenormalen odziv imunskega sistema, toda znanstveniki predvidevajo, da ima pri tem pomembno vlogo tudi genetika. Številni Ijudje s psoriatičnim artritisom imajo bolezen v družini; odkrili pa so tudi določene z boleznijo povezane gene, ki se Iahko dedujejo.

Določeni dejavniki iz okolja, na primer poškodba ali okužba, Iahko aktivirajo te dedovane gene za psoriatični artritis, kar povzroči izbruh bolezni.

Pogosto prizadeti predeli pri psoriatičnem artritisu

Psoriatični artritis lahko povzroča bolečine in togost v naključno razporejenih sklepih (asimetrični artritis) ali pa na istih sklepih na obeh straneh telesa (simetrični artritis). Bolezen se Iahko pojavi v kateremkoli sklepu, značilno je otekanje in bolečine v prstih na rokah in nogah. Prizadene lahko tudi križ, zapestja, kolena ali gležnje.