Pojavne oblike psoriatičnega artritisa

Psoriatični artritis se lahko kaže na več načinov, ki se razlikujejo po tem, kateri sklepi so prizadeti, in kako hudo je vnetje.

Simetrični artritis

Pri simetričnem artritisu gre za vnetje malih sklepov rok in stopal na obeh straneh telesa v simetričnih parih (npr. mali sklepi obeh kazalcev, levo in desno zapestje). Bolezen je podobna revmatoidnemu artritisu.

Asimetrični artritis

Asimetrični artritis lahko prizadene katerikoli sklep (npr. koleno, kolk, gleženj ali zapestje), toda običajno se ne pojavi v enakih sklepih na obeh straneh telesa. Oboleli sklepi so topli, občutljivi na dotik in pordeli, prsti na rokah in nogah pa so lahko povečani in klobasasti. Obolenje je lahko blago; pri nekaterih ljudeh pa se lahko razvijejo hujši simptomi.

Prevladujoče vnetje malih sklepov na koncih prstov rok in nog

Pogostost pojavljanja te oblike je 5 % pri vseh bolnikih  s psoriatičnim artritisom. Pogosto jo zamenjujejo z osteoartritisom. Prizadene male sklepe na koncih prstov rok in nog (to so sklepi, ki so najbliže nohtom). Pogosto so prisotne tudi spremembe nohtov.

 Vnetje hrbtenice (spondilitis) in križno-medeničnih sklepov (sakroiliitis)

Pri približno 5 % bolnikov s psoriatičnim artritisom prevladuje vnetje malih sklepov hrbtenice in/ali križno-medeničnih sklepov. Pri bolnikih se pojavi togost v vratu, križu, predelu medenice ali hrbteničnih vretencih, kar povzroča bolečine pri gibanju. Prizadeti so lahko še sklepi dlani, celih rok, kolkov, nog in stopal.

Artritis mutilans ali pohabljajoči artritis

Artritis mutilans ima manj kot 5 % vseh bolnikov s psoriatičnim artritisom.  Je huda oblika bolezni, ki povzroča trajne deformacije sklepov. Prizadene zlasti majhne sklepe v dlaneh in stopalih, pogosto pa povzroča bolečine tudi v vratu in križu.