Diagnosticiranje psoriatičnega artritisa

O tem, pri koliko bolnikih z luskavico se razvije psoriatični artritis, ni natančnih podatkov, toda raziskave kažejo, da se bolezen lahko razvije pri približno 30% ljudi, ki že imajo luskavico(1).

Če imate luskavico in se pojavijo bolečine, togost ali/in otekanje sklepov in okolice sklepov, to nujno povejte svojemu osebnemu zdravniku ali dermatologu. Če je psoriatični artritis zgodaj odkrit in zdravljen, je mogoče preprečiti in omejiti nadaljnje okvare sklepov.

Osebni zdravnik ali dermatolog vas bo po potrebi napotil na pregled k revmatologu, zdravniku specialistu za bolezni sklepov, mišic in kosti.

1. Philip J. Mease, MD, et. al. Prevalence of rheumatologist-diagnosed psoriatic arthritis in patients with psoriasis in European/North American dermatology clinics. Journal of the American Academy of Dermatology. Volume 69, Issue 5, November 2013, Pages 729–735.

Oglejte si, kako napreduje okvara sklepov

 

Okvare sklepov pri psoriatičnem artritisu pri vseh bolnikih niso tako hude. Lahko se pojavijo tudi v lažji obliki in/ali na drugih sklepih.

Kako zdravnik postavi diagnozo

Ob sumu na psoriatični artritis je potreben pregled pri specialistu internistu revmatologu. Razvoj simptomov psoriatičnega artritisa je od osebe do osebe različen. Simptomi se lahko po začetku stopnjujejo počasi, lahko pa se razvijejo oziroma napredujejo zelo hitro. Huda oblika luskavice še ne pomeni, da se bo pri istem bolniku razvila tudi huda oblika psoriatičnega artritisa.

Simptomi psoriatičnega artritisa so podobni simptomom drugih bolezni sklepov, kot sta revmatoidni artritis in protin, zato je njegova diagnoza včasih zapletena. Za diagnozo ni ene same preiskave, zato je treba opraviti serijo preiskav, s katerimi izključijo revmatologi druge bolezni.

Nekaj preiskav, s pomočjo katerih zdravniki ugotavljajo psoriatični artritis:

  • Zdravstvena anamneza
  • Krvne preiskave
  • Rentgensko slikanje
  • Magnetna resonanca
  • Preiskava za odkrivanje revmatoidnega faktorja
  • Preiskava za odkrivanje tekočine v sklepu

Pri pogovoru z zdravnikom povejte, ali ima luskavico ali psoriatični artritis kdo v sorodstvu.