LUSKAVICA IN BOLEČI SKLEPI

Če se zraven luskavice pojavijo še bolečine, togost in otekanje sklepov in/ali okolice sklepov, se morate nujno pogovoriti z vašim osebnim zdravnikom o ustrezni napotitvi k specialistu-revmatologu. Ti simptomi namreč lahko nakazujejo avtoimuno bolezen — psoriatični artritis.

Tveganje za psoriatični artritis lahko preverite tudi z vprašalnikom.

O revmatičnih boleznih pa lahko več preberete na strani www.revma-info.si.

Kako sta psoriatični artritis in luskavica povezana?

  • Približno 30% ljudi z luskavico ima lahko tudi psoriatični artritis (1)
  • Pri približno 85% bolnikov s psoriatičnim artritisom se najprej pojavijo simptomi luskavice(2)
  • Simptomi psoriatičnega artritisa se lahko pojavijo tudi več let po prvih simptomih luskavice (3)

1. Philip J. Mease, MD, et. al. Prevalence of rheumatologist-diagnosed psoriatic arthritis in patients with psoriasis in European/North American dermatology clinics. Journal of the American Academy of Dermatology. Volume 69, Issue 5, November 2013, Pages 729–735.
2. Jacobson CC, Kimball AB. Psoriasis: Epidemiology. In: Gordon KB, Ruderman EM, editors. Psoriasis
and Psoriatic Arthritis – An Integrated Approach. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2005: 49.
3. Floranne C. Wilson et. al.: Incidence and Clinical Predictors of Psoriatic Arthritis in
Patients With Psoriasis: A Population-Based Study. Arthritis Rheum. 2009 February 15; 61(2): 233–239. doi:10.1002/art.24172.

Zgodnje odkrivanje je ključno

Če še nimate bolečin v sklepih, je zelo pomembno, da ste pozorni na kakršnokoli spremembo oz. bolečine v sklepih.  Psoriatični artritis je namreč kronična, vnetna bolezen, za katero je izrednega pomena zgodnje odkrivanje, diagnoza in zdravljenje. Zaradi možnega hitrega napredovanja poteka te bolezni, je zelo pomembno čimprejšnje zdravljenje, saj se v nasprotnem primeru lahko konča z invalidnostjo. Z zgodnjim odkrivanjem in ustreznim zdravljenjem pa lahko preprečimo in omejimo/zaustavimo okvare sklepov, ki nastanejo z napredovanjem bolezni.

Diagnoza psoriatičnega artritisa lahko pomeni, da bo potrebno dosedanje zdravljenje luskavice spremeniti, zato je posvet z zdravnikom nujen.

Psoriatični artritis se lahko zdravi z različnimi zdravili (včasih je treba poskusiti več načinov zdravljenja, da najdemo najbolj učinkovitega):

  • Nesteroidni antirevmatiki (NSAR)
  • Imunomodulirajoča antirevmatična zdravila: boiološka zdravila in tradicionalna sistemska zdravila
  • Lokalne injekcije steroidov za posamezne sklepe

Razen v primerih, ko je izrecno navedeno, so vsebine v poglavjih in podpoglavjih v sklopu Luskavica in bolečine v sklepih ter odgovori na pogosta vprašanja, ki se nanašajo na psoriatični artritis, povzete po: M. Tomšič, S. Praprotnik in drugi: Revmatološki priročnik za družinskega zdravnika, 4., dopolnjena izdaja. Ljubljana. 2012.