Vzroki luskavice

Vzrok luskavice še ni natančno raziskan. Znanstveniki menijo, da k razvoju luskavice prispeva več dejavnikov, med njimi genetskih, imunskih in dejavnikov iz okolja.

Genetika

Genetika ima pri nastanku luskavice pomembno vlogo, toda znanstveniki še ne vedo natančno, kolikšen je njen pomen. Ena od treh oseb z luskavico pove, da ima bolezen tudi sorodnik. Predvidevajo, da 10 % prebivalstva podeduje enega ali več genov, kar pri njih poveča verjetnost, da bodo zboleli za luskavico. Toda dejansko se bolezen razvije le pri 2-3 % teh oseb.

Dejavniki iz okolja

Znanstveniki menijo, da pri 2-3 % oseb, pri katerih se razvije luskavica, določeni dejavniki iz okolja sprožijo gene za nastanek luskavice in da postane bolezen zato aktivna.

Takšni okoljski ”sprožilci” se razlikujejo od osebe do osebe. Dejavnik, ki pri eni osebi povzroči nastanek luskavice, pri drugi osebi nima nikakršnega vpliva. Znani sprožilci bolezni so:

  • stres
  • poškodba kože (ureznine, odrgnine, ugrizi žuželk, hude sočne opekline)
  • okužba (na primer streptokokna okužba grla ali kandidaza)
  • nekatera zdravila (litij, antimalariki, jodidi) in nekateri beta-blokatorji (zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka)

Drugi sprožilci, kot so kajenje, uživanje velikih količin alkohola, hladno vreme, prehrana in alergije, lahko poslabšajo simptome luskavice ali povzročijo ponoven zagon bolezni.

Imunski sistem

Med ključnimi dejavniki nastanka luskavice je pretirano dejaven imunski sistem. V primeru luskavice imunski sistem napade zdrave kožne celice, enako kot če bi se branili pred okužbo. Zato nastaja preveč zdravih celic. Ker jih je preveč, se kožne celice prehitro pomikajo na površino kože. Njihov cikel ne traja več tednov, temveč le nekaj dni. Telo odmrlih celic ne more tako hitro odstraniti, zato se kopičijo na površini kože.