Luskavica in srce

Srčno-žilne bolezni predstavljajo veliko tveganje za ljudi z luskavico

Bolniki z luskavico imajo povečano tveganje za razvoj pridruženih stanj, med drugim srčno-žilnih bolezni, ki so pri njih pogostejši vzrok umrljivosti kot pri splošnemu prebivalstvu. Bolj ogroženi so bolniki s hudo obliko luskavice.

Pridružena stanja skrajšujejo življenjsko dobo

Bolniki z luskavico imajo večje tveganje za razvoj metabolnega (presnovnega) sindroma, srčno-žilnih obolenj in depresije. Nasploh je verjetnost nekaterih bolezni in stanj pri njih večja.

Tako je dvakrat bolj verjetno, da imajo prekomerno telesno težo in da kadijo, prav tako je dvakrat bolj verjetno, da imajo arterijsko hipertenzijo (t.i. visok pritisk). Že ob blagi luskavici je tveganje za miokardni infarkt povečano kar za 1,5 krat, pri hujših oblikah pa je to tveganje še višje.

Pri ljudeh z luskavico je 1,5-krat večja umrljivost zaradi različnih srčno-žilnih bolezni (koronarna arterijska bolezen, možganska kap, pljučna embolija). Ocenjujejo tudi, da je življenjska doba bolnikov z luskavico tri do štiri leta krajša, kot bi bila sicer.

Večja ogroženost pri hudi luskavici

Bolj ogroženi so bolniki s hujšo obliko luskavice. Pomembno je, da se tega zavedajo in stremijo k zdravemu načinu življenja ter se ustrezno zdravijo. Tveganje za srčno-žilne dogodke pri bolnikih z blažjo obliko luskavice je sicer manjše, vendar moramo biti tudi pri teh bolnikih pozorni na morebiten pojav pridruženih stanj, kot so denimo bolečine v sklepih.

Zdravljenje luskavice zmanjša tveganje tudi za razvoj pridruženih stanj

Zdravljenje luskavice zmanjša tudi tveganje srčnega infarkta in drugi srčno-žilnih zapletov. S primernim zdravljenjem namreč zmanjšamo neugoden učinek vnetnih citokinov (beljakovin, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistema).

Članek povzet po: Zakaj luskavica ogroža srce. Blejc, Urška. pHarmonia, spletni portal in e-novičnik. Datum objave: 30. 6. 2016. Dostopno na: http://www.pharmonia.si/clanek/zakaj-luskavica-ogroza-srce-388 (Datum dostopa: 5. 9. 2017)