LUSKAVICA – KAJ JE LUSKAVICA (PSORIAZA)?

Luskavica (psoriaza) je kronična (neozdravljiva) večplastna sistemska vnetna bolezen, ki ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pokaže tako na koži kot drugje.

Čim boljše poznavanje luskavice je lahko prvi korak k uspešnemu obvladovanju te bolezni. Boljše poznavanje in znanje o bolezni lahko pomagata pri soočanju z njo.

Luskavica se najprej začne pod kožo

O luskavici pogosto napačno menijo, da je ”le kožno obolenje.” Dejansko je kronična (dolgotrajna) bolezen imunskega sistema. Natančen vzrok luskavice še ni znan. Znanstveniki menijo, da se pojavi zato, ker imunski sistem po pomoti aktivira reakcijo v kožnih celicah, ki pospeši cikel njihove rasti. Luskavica v plakih, ki je najpogostejša oblika bolezni, povzroča rdeče zaplate in odebeljene luščeče se spremembe, ki srbijo.

Poleg tega, da povzroči simptome na koži, lahko luskavica prizadene tudi sklepe in povzroči obolenje, ki ga imenujemo psoriatični artritis. Če se v sklepih ali v predelu okrog sklepov pojavi bolečina, togost ali oteklina, to nujno povejte svojemu zdravniku.

Oblike luskavice

Pet glavnih oblik luskavice je:

  • v plakih
  • gutatna ali kapljična
  • inverzna
  • pustulozna
  • eritrodermična

Negativen vpliv na kakovost življenja

Luskavica bolnike prizadene na domala vseh življenjskih področjih. V primerjavi z drugimi boleznimi ima na bolnika zelo velik vpliv in spada med tiste, ki najbolj poslabšajo kakovost bolnikovega življenja kot so srčno popuščanje, kronična pljučna bolezen, srčni infarkt, artritis ali visok krvni tlak. V kolikor ste med tistimi, ki imajo psoriazo, preverite kako vpliva na vaše življenje.