Je pri vas prisotno tveganje za psoriatični artritis?

Simptomi psoriatičnega artrirtisa so različni in ne vedno najbolj jasni. Za pomoč pri presoji o tveganju v vašem primeru smo vam pripravili vprašalnik, ki vas bo popeljal skozi znake psoriatičnega artritisa. Na podlagi rezultatov se boste lažje odločili, ali je čas, da se naročite pri osebnem zdravniku, ki vas bo po presoji napotil k specialistu revmatologu.

S pravočasno in pravilno diagnozo boste lahko deležni ustreznega zdravljenja, ki vam bo lajšalo simptome in zvišalo kakovost življenja.

Vaši odgovori se ne shranjujejo, namenjeni so le vam. Rezultate vprašalnika si lahko shranite v .pdf obliki in jih uporabite pri pogovoru z zdravnikom.

Psoriatični artritis je z luskavico povezana revmatska bolezen, ki je prav tako avtoimunske narave. Če je ne zdravimo ustrezno, lahko nastanejo nepopravljive okvare sklepov, lahko tudi invalidnost. Več o luskavici lahko preberete na strani www.luskavica-psoriaza.si. Presejalne kriterije za psoriatični artritis pripravila prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., in prof. dr. Matija Tomšič, dr. med. Presejalni kriteriji za vnetno bolečino v križu povzeti po: Sieper J, van der Heijde, Landewe R, et al. New criteria for inflammatory back pain in patients with chronic back pain: a real patient exercise by experts from the Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS). Ann Rheum Dis 2009; 68:784-8